pondělí 30. května 2011

Jarní chytání z kajaku- přívlač na Štěchovicích


Jaro na rybářském kajaku

Tak mám za sebou prvních pár vyjížděk na rybářském kajaku. Spousta nových zkušeností a zážitků. Zatím mám kajáček vyzkoušený na revírech Vltava- Štěchovice a Berounka 1. Co všechno jsem se naučil? Čtěte dál.
VIDEO ze Štěchovic:



Přívlač z kajaku
Na přívlač zatím jezdím jen na Štěchovice na Jackson Kayak Coosa, ale už se nemůžu dočkat zahájení, chci vyzkoušet Mokena 12 na Orlíku s echolotem… Plánuju také zkusit hlubinou přívlač, to bude pro mě novinka tak uvidíme.
JK Coosa na www.kayakfishing.cz
Jackson kayak Coosa- speciál na řeky, nejstabilnější loď na trhu

Moken 12 na www.kayakfishing.cz
 FeelFree Moken 12- skvěle vybavený rychlý kajak
Přívlač z kajaku je jedním slovem balada. Hlavní výhodou je 100% mobilita, celý revír je dostupný, můžu odpádlovat kam se mi zachce a zároveň kajak nabízí i možnost jemně manévrovat přímo v místě lovu, což si na pramičce nedokážu představit.

 I pro nekajakáře je stabilita JK Coosy opravdové plus při chytání
Další podstatná věc je, že na kajaku neplašíte ryby. Při vláčce ze břehu se sice dá chodit potichoučku, ale v některých terénech je to naprosto nemožné a člověk si ty ryby vždycky poplaší.
VIDEO- jak si štika spletla kajak s úkrytem


Poslední věc, která stojí za zmínku je možnost vozit s sebou více prutů. Např. Moken má v základní výbavě 4 držáky, takže se dá rychle měnit taktika lovu. Pro výlet na Orlík zatím uvažuju následující sestavu: jemnej proutek 5-15 g na dropshot se smáčky, medium přívlačák 5-20g na klasické gumy- kopyta apod, a konečně tužší 10-30g s větším navijákem na trolling. Uvidíme jak to zafunguje.

Taktiky přívlače z kajaku
V zásadě se dá mluvit o třech hlavních stylech přívlače. Asi nejjednodušší je vertikální přívlač- hlavně drop shot, tedy chytání kdy je zátěž umístěná pod háčkem. U drop shotu z kajaku je dobré si pohrát s váhou závaží, záleží dost na hloubce a rychlosti pohybu kajaku, platí čím rychleji a hlouběji tím těžší závaží. Oblíbenou technikou je nechat se unášet, ať už proudem nebo větrem, a prochytávat vodu kolem sebe. Pokud zabere okoun, tak zakotvit a zkusit, jestli tam nemá kamarády.
Další možností je klasická vláčka, házet napravo nalevo a nechat se unášet proudem. Tady určitě oceníte kotvu přes těžký řetěz- podle toho kolik z řetězu necháte vláčet po dně- buď kajak jenom zbrzdíte, nebo úplně zakotvíte.
 Kotevní systémna kajaku Coosa- vodítko na psa
Kotvící řetěz ve speciálním prolisu Coosy
Poslední možnost je hlubinná přívlač. S ní nemám zatím zkušenosti, takže někdy příště.

Letošní jaro s přívlačí na kajaku
Naučil jsem se trochu chytat na Štěchovické přehradě. Mezi úspěšné taktiky patřily hlavně smáčci a to jak na okouny tak na duháky. Nejlepší místa jsou právě normálně naprosto nedostupné terény jako jsou padlé stromy a skály. Jedna rada zní- při chytání blíž u hladiny kolem kajaku, např. když se necháváte unášet podél skal a prochytáváte celý vodní sloupec, co nejvíce se schovejte do kajaku, ryby jsou alergické na to, že vás z vody vidí a často nástrahu nedoberou. Dobré je si v kajaku vysloveně lehnout, jako na gauči .
Radost mi letos udělal jeden mikrocandát na smáčka. Krásná rybka. Jinak prozatímní skóre XX okounů 6 duháků 30-40cm a candátek za 3 vyjížďky.

Plavaná a pickerování z kajaku
Protože jsem duše zvědavá tak sem se rozhodl vyzkoušet i jiné techniky než přívlač a vyrazil jsem na Berounku. Bohužel je řeka zase vybraná od kormoránů, takže bílá ryba není a tak zbývají kapříci násaďáčci. Je to smutné, mám přírodu rád a kormorány taky, ale čeho je moc… Jde podle mě o balanci v přírodě a kormoráni to mají u nás moc lehké, vyžrat rybníky a zarybněné řeky a množit se spokojeně bez přirozených predátorů.
Ale zpět k chytání. Nejprve to pickerování. Ultralehký feeder byl vždycky mojí oblíbenou metodou a tak sem to jel zkusit i z kajaku. Poznatek č.1 je: je to blbost!! Kajak sice snadno ukotvíte přední a zadní kotvou, ale i tak se potom přenášejí vibrace po vlasci do vody. A to zvlášť v momentě, kdy ryba ťukne, a člověk dá ruku k prutu a kajak se drobet pohne… Nicméně pořád platí, že si s kajakem snadno odpádlujete, kam potřebujete a chytat můžete ze břehu.
Plavaná to je něco úplně jiného. V zásadě to funguje jako z každého jiného plavidla. Hlavní výhodou je cílené krmení a to že člověk nemusí daleko a přesně nahazovat. Super věc je kajakové pádlo- dá se dobře použít pro zrytí dna kolem kajaku, což zvedne zákal a ten jak dobře víme, je často účinnější než kilo krmení. Plavačku chci rozhodně dál provozovat.

To by bylo tak všechno. Pro ty z vás co to dočetli mám několik poznatků k vybavení a vůbec…
  1. Na kajak si berte nepromokavé kalhoty, pokud zrovna není 30 stupňů…Cákat vodu se časem odnaučíte, je to všechno v technice pádlování. Já používám Hiko Quest
  2. Pádla vždy hodně dlouhá, pokud máte přes 180cm tak se nebojte jít až k 250 cm. Potom ale doporučuji karbonová pádla. Při této délce je totiž váhový rozdíl mezi duralem a karbonem značný.
  3. Vše si na kajaku přivažte k lodi! Pozor na vegetaci, může vám vytáhnout prut z držáku! Tohle dobře řeší Moken 10 a 12, ten má u každého držáku gumičku s karabinou. Tou si zajistíte prut, aby neuplaval.
  4. Na přívlač to chce kratší pruty, tak max 240 cm.
  5. Pokud plánujete výlet na zarostlejší řeku, vezměte si s sebou tak 2m gumicuk, krásně se s ním zakotvíte do větví.
  6. Držáky RAM- RAM 2000 pro lehčí pruty, např. plavačák nebo při lehkém trollingu. RAM Lightspeed- pro lov se silnějšími pruty. Před montáží si dobře promyslete, kam chcete držák namontovat.
  7. Při lovení z kajaku platí jediné pravidlo- váhu těla mějte vždy nad lodí, to platí hlavně, když si chcete podat něco zpoza sedačky. Člověk má v tu chvíli tendenci vyklonit hlavu mimo kajak, čímž se destabilizuje.
     Přeju krásné chytání
    Jan Liska
    www.kayakfishing.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat