pondělí 30. května 2011

Jak vybrat rybářský kajak- Testování kajaků

Na Internetu si sice můžete prohlížet spousty obrázků, videí a podobně, ale nic nenahradí možnost kajak si osobně vyzkoušet.
www.kayakfishing.cz nabízí testování rybářských kajaků zdarma. Napište nám na testovani@kayakfishing.cz a kajak si můžete po domluvě vyzkoušet, nebo i odvézt na svůj oblíbený revír.


Jak tedy vybrat kajak? Na co se zaměřit při výběru rybářského kajaku? Toť otázka… V zásadě na to můžeme nahlížet ze dvou pohledů.


1. Vlastnosti kajaku: Kajak vždy, díky svému tvaru, nějak kombinuje stabilitu, rychlost a obratnost. Než zakoupíme rybářský kajak, vždy musíme dobře promyslet, která z těchto vlastností je pro nás důležitá.

Stabilita: Platí- čím širší kajak, tím lepší stabilita. Příkladem stabilního kajaku je Coosa. Na tomhle kajaku můžete při lovu dokonce stát a téměř se nedá převrhnout. Z Coosy vždy dříve vypadnete, než byste jí převrátili… ale i to chce velkou dávku snahy. Coosa za svoji stabilitu ale platí menší rychlostí a manévrovatelností.
 Coosa je velmi stabilní kajak
VIDEO- stabilita JK Coosa


Rychlost: Rychlost u kajaku oceníte zejména na nádržích, kde je třeba se přesouvat na větší vzdálenosti. Platí- čím je kajak delší a užší, tím pojede rychleji. Ukázkou rychlých kajaků je např. FeelFree Moken 12,nebo Ocean Kayaks Prowler 15
 
Obratnost: Obzvláště na menších vodách je často potřeba jemně manévrovat kolem stromů, mezi rákosím apod. V takovéto situaci oceníte kratší kajak. Např. FeelFree Nomad tomuto požadavku vyhovuje. Nicméně je pomalý a moc toho neuveze. Lepší alternativou je Moken 10, kratší brácha dvanáctky, obratná a stabilní loďka.

2. Výbava kajaku: Ačkoliv kajak si ve finále můžete donekonečna upravovat, přidávat síťové kapsičky a kdesi cosi, tak při koupi je dobré také koukat na výbavu kajaku. Mezi to patří počet držáků, velikost skladovacích prostor, drobné vestavěné krabičky na nástrahy, vodotěsné vaky apod. 


Pokud plánujeme vícedenní výpravy, vyplatí se uzavřené skladovací prostory. Kajaky řady Moken nabízí velké množství úložných prostorů.


Obří skladovací prostor Mokenu 10 a 12, pojme snadno i děličku.

Praktické jsou i zmíněné krabičky na nástrahy a vodotěsné kruhové poklopy na drobnosti.


Vestavěné krabičky u modelů FeelFree Moken


Poslední vychytávkou ve vybavení, kterou tu musím zmínit je geniální systém u kajaků FeelFree- kolečko v kýlu. Toto kolečko umožňuje kajak pohodlně táhnout za přední úchyt. Mají to patentované takže u ostatních kajaků to bohužel neuvidíme…

Kolečko u modelů FeelFree usnadňuje přepravu kajaku.

U modelů bez vestavěného kolečka nabízí snadnou přepravu systém Camel Trolley.

Děkuji všem co dočetli celý článek, doufám, že vám pomohl a inspiroval vás.

Jan Liska
www.kayakfishing.cz – rybářské kajaky a vybavení pro lov z kajaku
 

Žádné komentáře:

Okomentovat